Analytisch en privacyvriendelijk, moderne website statistiek met Foundation Telemetry

Blog  — wo. 12 okt. 2022

Data is bijna een vies woord geworden. Statistiek, telemetrie, meten, volgen en weten. Toch zit het net even anders. Er is niet mis mee, mits u normen en waarden niet overboord gooit en ethisch te werk gaat. Sterker nog, het is essentieel om belangrijke inzichten te vergaren. Het mag en het kan. Maar waar ging het dan mis?

Vanwege privacyschendingen met nadelige gevolgen zijn veel mensen, mijzelf inbegrepen, allergisch geworden voor tracking en profilering. Wat terecht is. Het probleem zit hem in het feit dat grote databedrijven alles van u bewaren wat ze over u kunnen vinden. Ze bouwen complete profielen op over mensen en bewaren deze tot in de eeuwigheid. Niet alleen via hun eigen website, maar via heel veel verschillende websites die zich bij deze datavergaarders aansloten.

Data als verdienmodel

Al die profielen worden gebruikt om nog meer geld te verdienen. Op basis van uw profiel proberen ze om op alle andere websites die u bekijkt een advertentie op uw scherm te zetten. Die advertentie zou moeten aansluiten op hetgeen waar u op dat moment aan denkt. En dat is nog maar het begin. Het tracken, volgen, profileren en bewaren is in de laatste 10 jaar nog veel verder gegaan. En dat is niet juist.

Het is op zijn zachtst gezegd niet netjes om mensen te profileren. Het bewaren van dikke dossiers met waar zij geweest zijn en wat zij daar deden, in een netwerk van miljoenen websites, is moreel verkeerd. Ook zijn steeds meer van dit soort praktijken wettelijk verboden.

Meten mag dus wel?

Er is een behoorlijke reputatieschade bij het grote publiek als het aankomt op meten. Toch zit het probleem niet in het meten en weten. Het probleem zit hem in de privacyschendingen, schaal en doelstelling van de grote data-hongerige partijen.

Maar wat nou als u dat als website eigenaar gewoon niet doet? Ja, zo gemakkelijk is het. Foundation Telemetry geeft waardevolle inzichten zonder de privacy en rechten van bezoekers te schenden.

Het meet enkel op uw eigen website en u deelt deze data verder met niemand. Door te focussen op de echt belangrijke metrics, dus meetgegevens, heeft u precies de inzichten die nodig zijn om uw aanwezigheid op het internet verder te verfijnen en verbeteren.

Van inzicht in live verkeer tot historische paginabezichtigingen en van landherkomst tot doorverwijzende website, alle statistiek is aanwezig. Het is niet alleen conform alle wetgeving, het is tevens van nature privacyvriendelijk. Zonder nadelen voor uw bezoekers.

Terug naar de roots

De wereldwijde tracking en advertentiemarkt is snel en veel aan het veranderen. Wetgeving en technologie beschermen mensen op het internet steeds beter. Het gaat dus de goede kant op. Net als bij sommige andere onderwerpen in de maatschappij is het tijd om de ongeremde schaalvergroting los te laten. De baten hiervan lagen al nauwelijks bij u. Concentreer daarom kwalitatief op uw eigen community, wereldwijd. Met een verantwoorde, moderne meetwijze.

Maakt u al gebruik van Foundation? Dan hoeft u niets te doen. Foundation Telemetry is een gratis aanvulling waar u direct gebruik van kunt maken. Zo heeft u alles om uw onderneming te sturen, terwijl uw bezoekers hun privacy en rechten behouden.