De nadelen en zwaktes van WordPress en waarom het toch de juiste keuze kan zijn

Blog  — vr. 4 nov. 2022

WordPress heeft nadelen en zwaktes. Zo, dat is er uit. Maar laten we dan ook de nuances even doornemen voor de context.

Net als andere website-systemen kan WordPress de juiste keuze zijn, daar sluit ik mee af. Maar laten we vooraan beginnen. Website-systemen noemen we vaak een CMS wat staat voor Content Management System. Een manier om teksten en afbeeldingen te beheren en ze om te toveren tot webpagina's.

Op 27 mei 2003 kwam WordPress kijken. Het was een CMS om mee te bloggen. Spoel bijna 20 jaar vooruit en we zijn in het heden. WordPress is intussen een Zwitsers zakmes. Met de vele plugins is het bijvoorbeeld niet langer slechts een reisverslag op internet. Het kan een webwinkel voor elektronica zijn, een forum met discussies over een specifieke hobby of een informatieve website over een pretpark. Echt van alles.

Veiligheid

Toch heeft het ook zijn eigenaardigheden. Een van de grootste nadelen van WordPress is de figuurlijke schietschijf die het op haar voorhoofd heeft. Dit is ironisch genoeg te danken aan het succes. Omdat WordPress zoveel gebruikt wordt is het een populair doelwit. Als een slechterik eenmaal een gat in de beveiliging heeft gevonden is de kans groot dat tien- tot honderdduizenden andere WordPress websites ook binnengedrongen kunnen worden.

Op het gebied van veiligheid is er nog een nadeel. Hoewel het kernteam achter WordPress goed zijn best doet, is het kennis- en expertiseniveau van plugin- en themaontwikkelaars wisselend. De aanvullingen die het gebruik van WordPress juist zo divers maken zijn dus ook een nadeel. Met grote regelmaat wordt er een lek ontdekt in een plugin. Dit heeft voor honderdduizenden WordPress websites soms een impact met verstrekkende gevolgen.

Updates

Updates zijn een must voor alle moderne software. Hoe sneller ze geïnstalleerd worden, hoe veiliger het is. Toch is ook dit een zwakte van WordPress. Diverse ontwikkelaars brengen op diverse momenten updates uit voor plugins en thema's. Het is een constante stroom die uit veiligheidsoverwegingen continu moet worden bijgehouden. Daardoor is het letterlijk een dagtaak.

Maar ook hier speelt het aantal ontwikkelaars en hun diversiteit in kunde parten. Zo komt het met grote regelmaat voor dat een update voor de ene plugin de ander verstoort. Of erger nog, de hele website verstoort. Met al die ontwikkelaars, software en versies is het vrijwel onmogelijk om altijd alles vlekkeloos met elkaar te laten samenwerken.

Hulp vinden

Naast een breed spectrum aan plugin- en themaontwikkelaars is er tevens een breed spectrum aan hulp te vinden. Van installeren en ontwerpen tot onderhouden. Ook hier is het aanbod weer breed door de populariteit van WordPress. Maar de aangeboden diensten, prijzen en professionaliteit verschillen enorm. Van bijklussende student tot gerenommeerd software-specialist.

En juist omdat u zelf vaak hulp zoekt omdat de techniek niet uw expertise is, is het lastig om die partijen goed met elkaar te kunnen vergelijken. De minder bedreven hulp kan soms voor vervelende verrassingen zorgen. Af en toe komt dit pas na langere tijd aan het licht. Zo is bijvoorbeeld een ondermaatse aanpassing aan de website later met regelmaat de oorzaak van problemen na het updaten. Dit kan onnodige en overwachte kosten met zich meebrengen.

Voordelen

Bij Exclusive-IT werken we met veel verschillende software. Ook WordPress. Nu we in dit artikel enkele nadelen en zwaktes besproken hebben, is het goed om ook de voordelen nog even aan te halen. Want die zijn er uiteraard ook.

WordPress is met afstand de beste keuze om een website te beginnen met een kleiner budget. Maar ook als het bijvoorbeeld nog gaat om een proefballonnetje. In het begin zijn vaak nog lang niet alle toeters en bellen nodig. En juist doordat deze niet nodig zijn, kunnen er een hoop plugins wegblijven. Dat maakt het ook weer iets beheersbaarder gezien de bovengenoemde nadelen.

Als kersverse website-eigenaar is het via WordPress tevens prettig kennismaken met wat er allemaal bij komt kijken. Zo is later veel herkenbaar in andere software voor het web. De principes zijn namelijk overal gelijk, voor alle websites op het internet.

Het ontgroeien van WordPress gebeurt dan ook vaak heel natuurlijk. Bijvoorbeeld als de wensen het systeem ontstijgen voor WordPress-maatwerk. Of als de groei in de weg gezeten wordt door de performance. Maar ook als er met wat meer ervaring beter gekeken kan worden naar de alternatieven. Bijvoorbeeld vanwege de premium plugin-, onderhouds- of beveiligingskosten. Dat is vaak het moment om een stapje omhoog te doen. Bijvoorbeeld naar Foundation.