Vijf vaak vergeten verantwoordelijkheden bij website hosting

Blog  — ma. 19 sep. 2022

Als u een website heeft dan zijn er een aantal zaken waar u op moet letten én aan moet denken. Dit is extra belangrijk als u het volledig zelf in handen heeft. De meeste websites maken echter gebruik van gedeelde verantwoordelijkheden door te huren. Maar welke verantwoordelijkheden zijn dan voor u?

Grofweg zijn er twee vormen van hosting: u koopt en beheert alle hardware en software zelf óf u huurt het. In het laatste geval zijn er afspraken gemaakt over de verdeling van de taken. Dus welke partij waar verantwoordelijk voor is.

Shared hosting, waarbij de verantwoordelijkheden verdeeld zijn, is wereldwijd verreweg het meest gebruikt. Het past goed bij kleine tot middelgrote websites. Bij shared hosting wordt slechts een stukje van één fysieke server (computer) gehuurd. Eén kantoorsuite in een businesscenter, als het ware.

Bij shared hosting neemt de verhuurder (die we een hoster noemen) vaak het fysieke onderhoud voor zijn of haar rekening. Een kapotte kabel vervangen bijvoorbeeld. Maar ook de software op deze server wordt grotendeels door de hoster onderhouden. Toch zijn er taken waar u zelf aan moet denken. Zelfs als u shared hosting gebruikt. En dat is niet elke huurder altijd even goed bekend.

CMS updates

Er is een grote kans dat u gebruik maakt van een populair systeem zoals WordPress, Joomla, Drupal of iets soortgelijks. Die zijn tevens populair bij criminelen om aan te vallen. Het up to date houden van de website zelf, en alles waar de website uit is opgemaakt zoals plugins of modules, is daarom erg belangrijk. Dagelijks is perfect, maar wekelijks is vaak voldoende. In beide gevallen blijft het belangrijk om direct in te grijpen als bijvoorbeeld bekend is geworden dat er een lek ontdekt is. Blijf daarom actueel over uw gebruikte systeem.

Server updates

Net als alle andere computers ontvangen ook servers vaak updates. Meestal merkt u hier niets van omdat de hoster deze installeert. Toch is het belangrijk om te weten dat vaak enkel de beveiligingsupdates automatisch geactiveerd worden. Althans, voor de software waar uw website direct mee samenwerkt. Updates die functionaliteit veranderen of toevoegen worden niet direct geactiveerd. Dit om te voorkomen dat uw website stopt met werken. Een concreet voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld PHP. Activeer daarom zelf met regelmaat een nieuwere versie zodra uw website hiermee overweg kan.

Limieten controleren

Niet zelden wordt het bereiken van limieten te laat opgemerkt. Naast de website zelf maakt u wellicht ook gebruik van e-mail via uw hosting. Een overvol postvak is een veelvoorkomende oorzaak om de grenzen snel te vinden. Uiteraard moeten limieten zoals het gebruik van hardeschijfruimte, maar ook bandbreedte in de gaten gehouden worden. Zo kan voorkomen worden dat de dienst (tijdelijk) niet goed functioneert of gepauzeerd wordt. Anticipeer daarom tijdig en voorkom dat het uit zijn jasje groeit.

Actuele backups

Backups zijn een eigen verantwoordelijkheid. De betere hosters maken een noodgevallenbackup onderdeel van de afspraken. Het is desondanks aan te raden zelf een actief backupbeleid te voeren. De zekerheid van het hebben van een actuele backup die ook nog eens zelfstandig snel teruggeplaatst kan worden, is te belangrijk om niet in eigen hand te hebben. Breng daarom in kaart welke data belangrijk is en maak hier zelf op gezette tijden een goede backup van. Dit werkt het beste door het te automatiseren en daarna met regelmaat te controleren. Ook op inzetbaarheid.

Proactief monitoren

De meest cruciale fout is het vergeten te monitoren. Monitoring doe je voor jezelf en voor je bezoekers. Marketingtechnisch is het goed om te weten hoe de website gebruikt wordt. Zo is er inzicht in wat er goed gaat en wat er beter kan. Beveiligingstechnisch is het echter nog belangrijker, om een vinger aan de pols te houden. Updates verhelpen niet alles (tijdig). Bekijk daarom regelmatig logboeken om vreemde handelingen te ontdekken en in het vervolg te weren. Vrijwel alle website worden minimaal één keer per week automatisch bezocht door robots van criminelen. Het internet is voor hen ideaal omdat het nog altijd een grote blinde vlek heeft. Monitor daarom proactief om bijvoorbeeld inbraken, diefstallen, spam en fraude te voorkomen. Voor uw bezoekers en uzelf.

Uitbesteden

Ontbreekt de tijd of vakkennis om het zelf te doen? Overweeg dan om deze taken uit te besteden. Naast hosting heeft Exclusive-IT ook andere abonnementen. Van onderhoud tot beveiliging. Zo is er voor elke situatie een passende oplossing samen te stellen.