Banken maken natuurlijk al tientallen jaren gebruik van computers voor interne processen. Zelfs het vertrouwde en inmiddels bijna verdwenen pinapparaat in de muur heeft een besturingssysteem. Ook online bankieren is inmiddels een onmisbaar aspect geworden in ons financiƫle landschap, zowel op het web als in apps.
Toch blijft software de wereld van betalingen in beweging houden. Zo werkt Europa aan een digitale euro voor iedereen, terwijl recentelijk Apple's nieuwe dienst, Tap to Pay, zich juist vooral op verkopers lijkt te richten.
De geboorte van de digitale euro?
De centrale Europese bank heeft een website voor de digitale euro gelanceerd. Dit digitale valutaconcept is bedoeld als een elektronische variant van fysiek geld, naast traditionele bankbiljetten en munten. Het beoogt Europeanen een eigentijds alternatief te bieden voor transacties. Naar verwachting wordt de onderzoeksfase in oktober 2023 afgerond, waarna mogelijk het groene licht volgt voor de introductie van de digitale euro.
De digitale euro belooft een universeel geaccepteerd digitaal betaalmiddel te zijn, te gebruiken voor consumenten in fysieke winkels, online winkels en zelfs direct van persoon tot persoon, zo schrijft de centrale Europese bank. En dat allemaal zonder transactiekosten.
Tap to Pay: iedereen een pinapparaat op zak
De Tap to Pay-oplossing van Apple, hoewel niet gratis, vertegenwoordigt ook een innovatieve nieuwe softwaremogelijkheid. Met deze service kunnen ondernemers hun iPhones veranderen in draadloze pinapparaten. Verschillende gangbare betaalmethoden worden ondersteund, variƫrend van traditionele pinpassen tot creditcards en zelfs NFC-compatibele Android-smartphones. Zolang contactloos betalen wordt ondersteund, lijkt het te kunnen samenwerken met Tap to Pay.
Voor de eindgebruiker is deze dienst kosteloos, zoals Apple heeft aangekondigd. Verkopers worden echter geacht een kleine vergoeding aan Apple te betalen. De hoogte van deze vergoeding is vermoedelijk afhankelijk van het totale aantal transacties dat de verkoper verwerkt.
Software verandert betalen en betaald worden
De opkomst van nieuwe softwareoplossingen resulteert in frisse mogelijkheden. De voornaamste doelen hierbij zijn gebruiksgemak en snelheid, die in beide bovenstaande gevallen extra benadrukt werden. Als elke rekening in de toekomst ook nog eens standaard een API aanbiedt, kunnen consumenten en ondernemers alle geldzaken voortaan volledig, digitaal en zelfs geautomatiseerd regelen. Wie weet, misschien volgend jaar?