Veel mensen beschouwen open source software als een ideale oplossing vanwege de vrijheid, transparantie en samenwerking die het met zich meebrengt. Toch heeft open source software ook enkele nadelen. Omdat wij er veel mee te maken krijgen belichten we daarom deze keer de voordelen van proprietary software, ookwel bekend 'gesloten software' of closed source software.
De geslotenheid beperkt zich uiteraard tot het juridische aspect, waarbij de broncode beperkt of niet toegankelijk is en wordt beschermd door auteursrechten. De reden hiervoor is omdat de maker van deze software zijn of haar investering wil beschermen. Het kost immers veel tijd om goede software te maken; net als een chef geef je dan 'het recept' niet zomaar weg.
Hoewel open source software veel voordelen heeft en een belangrijke rol speelt in de softwaregemeenschap, is gesloten software even belangrijk en overal om ons heen. Er zijn namelijk verschillende voordelen, zoals garantie en ondersteuning, gebruiksvriendelijkheid, efficiëntie, geavanceerde zakelijke functionaliteiten en meer actuele beveiliging en compliance.
Het is belangrijk voor bedrijven en organisaties om zorgvuldig de behoeften van hun specifieke IT-omgeving en bedrijfsprocessen te evalueren om de juiste keuze te maken tussen open source en proprietary software, rekening houdend met bijvoorbeeld onderstaande voordelen van gesloten software:
Garantie en ondersteuning: In tegenstelling tot open source software wordt proprietary software vaak geleverd met formele garanties en professionele ondersteuning van de softwareontwikkelaar. Dit betekent dat bedrijven kunnen rekenen op technische ondersteuning en hulp bij eventuele bugs of technische problemen die zich kunnen voordoen. Dit kan de bedrijfsvoering vergemakkelijken en downtime minimaliseren. Hoewel er open source software bestaat met ondersteuningsmogelijkheden, worden deze altijd aangeboden tegen een vergoeding vanuit een commercieel beedrijf. Open source software geeft nu eenmaal geen ondersteuningsgaranties.
Gebruiksvriendelijkheid en intuïtieve interface: Proprietary software wordt vaak ontworpen met een focus op gebruiksvriendelijkheid en kan een intuïtieve interface bieden die gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken is, zelfs voor gebruikers zonder technische achtergrond. Dit kan de leercurve verminderen en de productiviteit verhogen, omdat werknemers sneller kunnen leren en de software effectiever kunnen gebruiken. De configuratie en aanpassing van open source software kan juist ingewikkeld zijn en vereist vaak technische expertise om het te begrijpen en effectief te kunnen gebruiken. Dit kan leiden tot hogere trainings- en implementatiekosten voor organisaties die open source software willen omarmen.
Efficiëntie en optimalisatie: Open source software wordt vaak geschreven om aansluiting te vinden op elke situatie van iedere individu of organisatie. Hierdoor bevat het regelmatig 'overdesigned' onderdelen en onnodig veel functionaliteit. Dit gaat ten koste van gebruiksvriendelijkheid, performance en veiligheid door een onnodig groot aanvalsoppervlak. Proprietary software wordt vaak geoptimaliseerd voor prestaties en efficiëntie, omdat het wordt ontwikkeld met specifieke doelen en vereisten in gedachten. Dit kan resulteren in snellere laadtijden, betere prestaties en minder energieverbruik, waardoor de algehele efficiëntie van het systeem wordt verbeterd.
Geavanceerde zakelijke functionaliteiten: Proprietary software kan vaak geavanceerdere zakelijke functionaliteiten bieden die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van bedrijven en organisaties. Dit kan bijvoorbeeld gaan om geavanceerde rapportage- en analysetools, CRM-functionaliteiten, HR-beheer of boekhoudingstools. Dit kan bedrijven en organisaties helpen om efficiënter te opereren en hun zakelijke doelstellingen te bereiken. Deze koppelingen zijn vaak enkel mogelijk op basis van een juridische overeenkomst die open source software niet kan bieden.
Verbeterde beveiliging en compliance: Proprietary software wordt vaak geleverd met geavanceerde beveiligingsmaatregelen en wordt regelmatig bijgewerkt om potentiële kwetsbaarheden aan te pakken. Dit heeft bij open source software vaak een flinke vertraging of ontbreekt zelfs helemaal. Dit komt doordat dit aspect van software een hele eigen 'tak van sport' is. Ook kunnen andere partners in uw keten verlangen dat u voldoet aan bepaalde certificeringseisen die niet geboden kunnen worden als u werkt met open source software.
Hoewel open source software zeker zijn voordelen kan hebben, is het voor bedrijven en organisaties aan te raden om ook de unieke voordelen van gesloten software mee te nemen in hun overweging. Met garanties, professionele ondersteuning, gebruiksvriendelijkheid, geavanceerde functionaliteiten en verbeterde beveiliging en compliance, kan proprietary software een betrouwbare keuze zijn voor bedrijven en organisaties die streven naar hoogwaardige en efficiënte softwareoplossingen die voldoen aan hun specifieke zakelijke behoeften en vereisten.