Potentiƫle klanten stellen wel eens de vraag waarom ze een kleiner softwarebedrijf ook zouden moeten overwegen. Hoewel ik hier altijd gericht en gedetailleerd op inga, wil ik in dit blog eens een meer macroscopisch perspectief bespreken in het algemeen. Laten we daarom eens kijken naar enkele cijfers als uitgangspunt.
De digitalisering van Nederland in droge cijfers
Eind 2022 telde Nederland 2.325.141 ondernemingen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Onderzoek uitgevoerd door het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) liet zien dat in 2020 bijna 75% van de Nederlandse bedrijven met 10 of meer werkzame personen een website had. Bij bedrijven met minder dan 10 werkzame personen lag dit percentage op 54%.
Volgens het CBS had in 2020 ongeveer 98% van de Nederlandse bedrijven met 10 of meer werkzame personen computers in gebruik. Bij bedrijven met minder dan 10 werkzame personen lag dit percentage op 83%.
Ook bleek uit een CBS onderzoek uit 2021 dat 90% van de Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder het internet gebruikt. Hetzelfde onderzoek geeft aan dat bijna 80% van de consumenten die online actief zijn, het internet gebruikt om informatie te zoeken over producten en diensten.
Volgens een onderzoek van Computer Profile, in 2020, onder Nederlandse bedrijven met meer dan 50 werknemers, gaf 56% van de ondervraagde bedrijven aan dat ze gebruikmaken van standaardsoftwareoplossingen, terwijl 19% maatwerksoftware gebruikt. De overige 25% gebruikt een combinatie van standaard- en maatwerkoplossingen.
Klein maar krachtig: de ware aard van de Nederlandse softwarebedrijven
Zoals u ziet is de Nederlandse samenleving behoorlijk gedigitaliseerd. Van consument tot ondernemer en overheid. Van boekhouder tot webwinkel en ziekenhuis. Maar waar komt al die Nederlandse software vandaan? Volgens het CBS waren er in 2021 ongeveer 121.000 ICT-bedrijven in Nederland, waarvan ongeveer 15.000 bedrijven zich specifiek richten op software-ontwikkeling. Een klein deel hiervan zijn grote "software fabrieken" maar het grootste deel hiervan zijn minder grote bedrijven.
We kunnen stellen dat het merendeel van de softwarebedrijven in Nederland bestaat uit kleine en middelgrote bedrijven met minder dan 50 werknemers. Dit wordt ondersteund door het feit dat volgens het CBS ongeveer 95% van de ICT-bedrijven in Nederland minder dan 50 werknemers heeft. Maar hoe groot is een gemiddeld software bedrijf dan?
Gemiddeld hebben softwarebedrijven in Nederland ongeveer 8 tot 10 werknemers, maar dit kan sterk variƫren afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Als we de aller grootste softwarebedrijven weglaten, dan zal het gemiddeld aantal werknemers per softwarebedrijf in Nederland lager liggen dan het algemene gemiddelde van 8 tot 10 werknemers. Het is lastig om een precies gemiddeld aantal werknemers te geven omdat het afhankelijk is van welke bedrijven je wel en niet meerekent en in welke periode je meet.
Hoe het totaal van kleinere softwarebedrijven Nederland sterk houdt in de IT-sector
Nederland is sterk op het gebied van informatica. Een paar reuzen lijken het stadssilhouet van veraf te bepalen. Toch zit de kracht van Nederlandse IT bedrijven in het feit dat heel veel kleinere samen een groter sterker geheel vormen. De Nederlandse IT-sector lijkt daarom eerder op een kudde gazellen, waarbij elke gazelle een belangrijke rol speelt in het gezamenlijke nut van de kudde voor haar omgeving.
Dus bent u op zoek naar software of misschien zelfs maatwerk in software? Schuw dan niet om ook eens verder te kijken dan de grote reuzen in de branche. Juist de kleinere bedrijven onderscheiden zich met hun expertise en persoonlijke aandacht. In plaats van een one-size-fits-all benadering bieden zij oplossingen die naadloos aansluiten op uw specifieke wensen en behoeften.
Met 15.000 software-ontwikkelingsbedrijven wordt het volledige gezicht van het Nederlandse IT-landschap immers onthuld. En het is vooral dankzij de kleinere bedrijven dat dit totale landschap wordt gevormd, niet enkel door een handvol hoge gebouwen.