Automatisering van bedrijfsprocessen in 2024: Van RPA tot AI

Blog  — ma. 8 jul. 2024

Automatisering is een beetje een stoffig woord geworden. Toch neemt het gebruik ervan alleen maar toe. Heel snel zelfs. Van slimme sensoren en robotarmen tot slimme webapplicaties op kantoor. Het is niet meer weg te denken.

In 2024 zien wij vooral op kantoren dat steeds meer taken ondersteund worden door Robotic Process Automation (RPA) en kunstmatige intelligentie (AI). De mogelijkheden om bedrijfsprocessen hiermee te optimaliseren lijken wel eindeloos.

Hoewel organisaties vaak overlappende behoeften hebben, zijn ze op sommige vlakken heel uniek. Uniek in welk marktsegment men bedient, maar ook in de wijze waarop. Met automatisering, om die oer-term nog maar eens te gebruiken als een overkoepelende paraplu, zie je hoe digitale slimmigheid bedrijven kan helpen efficiënter te werken, kosten te verlagen en concurrentievoordeel te behalen.

Anno 2024 is het vrij normaal geworden om personeel gebruik te laten maken van webapplicaties. Deze zijn natuurlijk erg handig in gebruik, onafhankelijk van het apparaat en, als men wil, zelfs onafhankelijk van de locatie. Maar het beheren van alle data en het uitvoeren van taken kan natuurlijk altijd nóg prettiger en beter. En daar komen RPA en AI om de hoek kijken. Als een ingebouwde assistent.

Wat is RPA?

RPA is een technologie die softwarerobots (of 'bots') gebruikt om repetitieve en op regels gebaseerde taken te automatiseren. Deze bots kunnen taken uitvoeren zoals gegevensinvoer, factuurverwerking en klantinteracties, zonder menselijke tussenkomst. RPA kan aanzienlijke tijd- en kostenbesparingen opleveren, evenals een verhoogde nauwkeurigheid en efficiëntie.

Een voorbeeld van RPA in actie is een bedrijf dat zijn factureringsproces heeft geautomatiseerd. Voorheen moesten medewerkers handmatig gegevens invoeren en controleren, wat tijdrovend en foutgevoelig was. Met RPA kunnen bots deze taken nu snel en nauwkeurig uitvoeren, waardoor medewerkers meer tijd hebben voor andere waardevolle taken en het overzicht beter behouden.

Wat is AI?

Deze term is in 2024 inmiddels zo populair dat het geen uitleg meer vereist. Maar goed om te weten is dat het nog een hele jonge ontwikkeling is die nog grote stappen gaat maken. Dit is af te leiden aan bijvoorbeeld het feit dat grote chipmaker Nvidia verwacht erg veel AI-gespecialiseerde processing units te produceren.

Ook is AI inmiddels beschikbaar aan het komen als méér dan een hoogst gespecialiseerd online speelgoedje. AI wordt tijdens de doorontwikkeling ervan, ook steeds meer geïntegreerd in softwareontwikkeling en programmeertalen. Tezamen met AI-chips zal AI hierdoor naar alle waarschijnlijkheid een steeds meer gangbaar en veelgebruikt gereedschap worden.

Maatwerk automatisering

Het ontwikkelen van krachtige digitale oplossingen is de kerntaak van Exclusive-IT. Het koppelen van systemen en het integreren van bedrijfsprocessen ligt daar aan de basis van. De kracht zit hem echter in de details, zoals bijvoorbeeld het nuttig en zinnig toepassen van RPA en AI binnen die digitale oplossingen.

Of het nu gaat om het creëren van een digitale onvermoeibare RPA-dataverwerker die 24/7 altijd even scherp en consistent zijn werk doet, of het ontwikkelen van een digitale persoonlijke assistent voor elke werknemer met AI, met automatisering kunnen krachtige oplossingen gemaakt worden die een organisatie sterk onderscheiden van de rest. Dit wordt nog eens exponentieel versterkt als meer medewerkers, processen, apparaten en technologieën gecombineerd worden in één robuuste digitaal ondersteunende backbone voor de hele organisatie.