Het kan nog weleens voorkomen. Er is een uitdaging, en voor sommige betrokkenen lijkt het op te lossen door er wat "IT tegenaan te gooien". Heerlijk enthousiast, maar dit gaat niet altijd goed. Sommige projecten lopen uit op een regelrechte ramp. Maar hoe komt dat nou? En belangrijker nog, hoe voorkom je dat?
Te vaak botsen conceptuele ideeën en de IT-technische realiteit, omdat de vertaling ertussen niet eenvoudig is. Idealiter wordt er in de beginfase een verkenning gedaan waarbij er kennis van zaken is over zowel de bedrijfsprocessen als IT. Dat kan uitstekend in samenwerking.
Vlieg niet uit de bocht en houd juist de rem erop
Vervolgens is het zaak om niet meteen uit de bocht te vliegen. Hou de rem erop. Hou het klein, beheersbaar en nuchter, ook als er grote ambities zijn. Dus schrijf geen ellenlange functionele beschrijvingen, 4 jaar lang. En ook geen 12.000 revisies, uiteengezet op 800 pagina's. En ook niet met vakjargon van kaft tot de laatste pagina.
Nee. Denk na over het concept in de allerkleinste en simpelste vorm die mogelijk is. En werk dat uit tot een mini-plannetje op één velletje papier. Op basis van dat plannetje kan er een Proof of Concept (PoC), oftewel, Minimum Viable Product (MVP) ontwikkeld worden. Dat is een ruwe, eerste en piepkleine oplossing. Reflecteer hier vervolgens op. Schaaf eraan bij indien nodig, maar houd het nog altijd klein. Dit is een belangrijk moment dat later veel invloed zal hebben op de gehele koers.
Maak de echte uitdagingen klein en los ze eerst op
Als er bijzondere uitdagingen zijn, breek deze dan op in afzonderlijke losse puzzels. Tackle elk stukje van deze puzzel los van de rest, met een eigen piepklein concept én MVP. Bewaar de vraagtekens dus nooit tot het laatst. Doe die juist eerst.
Als dit allemaal slaagt, en nu de twijfel weg is over de haalbaarheid van het totale project, dan is het tijd voor doorontwikkeling. Zo kunnen de eventuele afzonderlijke MVP's aan elkaar gelinkt gaan worden. Maar ook hier is het zaak om het nog even zo klein als mogelijk te houden. Geen grote, langdurige of complexe ontwikkeling nog.
Giet nog niets in beton en durf te herzien
Het ontwikkelen van (niet-generieke) software is niet hetzelfde als lineaire productie, zoals bijvoorbeeld in een autofabriek. Het is geen lopendebandwerk. Softwareontwikkeling is meer zoals labonderzoek. En om die reden kan er in deze fase nog niets in beton gegoten worden. De juiste oplossing moet nog blijken.
Naarmate de summiere MVP langzaam verder uitgebouwd wordt, zullen er namelijk mogelijk nog nieuwe vraagstukken ontstaan. Sommige hiervan kunnen een revisie van de eerste insteek vereisen. Daarom wil je nog weinig op deze fundering hebben staan. Zodat nieuwe inzichten, die fundamentele wijzigingen vereisen, nog realistisch en kostenefficiënt mogelijk blijven.
Blijf werken in kleine ontwikkelrondes
Deze aanpak is erg goed te verenigen met iteratief ontwikkelen. Kleine rondes dus. Door alle partijen na elke ronde even samen te laten komen, is het voor iedereen duidelijk hoe het ervoor staat. En als alle neuzen na die reflectie dezelfde kant op blijven staan, dan is het tijd voor de volgende ronde. Net zolang tot het eindproduct in zicht is.
Maak van een proefballon een echt succes
Exclusive-IT heeft als specialisatie het vertalen van een uitdaging of behoefte naar een (maatwerk-)oplossing. Dat begint met het begrijpen van de behoefte en het samen verkennen van het bedrijfsproces. Vervolgens komt het vertalen ervan, naar een concept. En dan een mini-functioneel-ontwerp, met tot slot een werkend MVP. En dat alles in beheersbare kleine stappen die samen gezet worden.
Of het nu gaat om een start-up die een gedurfd idee wil verkennen, of een industriereus die uit nieuwsgierigheid een nieuw proefballonnetje wil oplaten; dit is hoe je van IT een oplossing maakt, in plaats van een onverhoopt rampgebied.