Opvallende prijsstijgingen in de IT-wereld

Blog  — di. 28 jan. 2025

In eerste instantie leek de IT-sector minder snel te reageren op de inflatoire druk in vergelijking met sectoren als de energievoorziening en supermarkten. Toch worden inmiddels ook hier prijsstijgingen zichtbaar. Het is begrijpelijk dat stijgende kosten voor personeel en andere uitgaven doorberekend moeten worden. Echter, uit angst om klanten te verliezen, lijken deze prijsverhogingen in de IT-sector trager en voorzichtiger te worden doorgevoerd.

Een al langer spelende trend: stijgende kosten in hosting en domeinnamen

Binnen de IT-sector is er één specifieke tak waar de prijsstijgingen al jaren ongeremd doorgaan: hosting en domeinnamen. Deze trend is niet van gisteren, maar zet al geruime tijd door. Zowel in Nederland als in de rest van Europa zijn forse prijsverhogingen zichtbaar.

Een belangrijke oorzaak hiervan is de consolidatie binnen de hostingmarkt. In de afgelopen jaren zijn veel kleine en grote hostingbedrijven overgenomen door Amerikaanse investeringsmaatschappijen. Inmiddels kan bijna elke grote hoster in Europa worden herleid naar een handvol Amerikaanse investeerders. Hun aanpak volgt vaak een herkenbaar patroon: na een overname volgt een korte stabilisatieperiode, waarna aanzienlijke prijsverhogingen worden doorgevoerd. Soms in stappen van 70-80%, maar in sommige gevallen zelfs in één klap met 800% of meer.

Ook domeinnamen blijven niet gespaard. Zowel lokale domeinen, zoals .NL en .EU, als internationale extensies zoals .COM, worden elk jaar duurder. Opvallend daarbij is dat de prijsstijgingen van bijvoorbeeld .NL-domeinnamen flink lijken af te wijken van wat SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland), de beheerder van het .NL-domein, daadwerkelijk in rekening brengt.

Achteruitgang in service en technische expertise

Naast de prijsverhogingen wordt er ook een daling in kwaliteit en service waargenomen. Voorheen stonden veel Nederlandse hostingbedrijven bekend om hun technische expertise en klantvriendelijke service. Deze reputatie lijkt echter te vervagen na overnames. Klanten melden vaker een afname van persoonlijke service, met menselijke medewerkers die worden vervangen door FAQ-pagina’s en chatbots. Dit zorgt voor frustratie, vooral bij bedrijven die afhankelijk zijn van snelle en deskundige ondersteuning.

De bredere impact op Europa’s IT-infrastructuur

De afgelopen vijf jaar hebben aanzienlijke veranderingen teweeggebracht in de wereld. Ook bij Exclusive-IT zijn we in 2025 genoodzaakt geweest onze prijzen voor het eerst sinds 2006 aan te passen. Stijgende kosten van leveranciers, hogere energietarieven en algemene inflatie hebben dit onvermijdelijk gemaakt.

De overnames binnen de hostingwereld begonnen echter al tien jaar geleden en leidden direct of geleidelijk tot hogere prijzen. Het vinden van alternatieven binnen Europa is sindsdien steeds lastiger geworden, omdat de meeste Europese hostingbedrijven inmiddels onder invloed staan van enkele grote investeringsmaatschappijen.

Historisch gezien heeft Nederland altijd een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van het Europese internet. Belangrijke internetknooppunten, zoals de AMS-IX, hebben een essentiële bijdrage geleverd aan de digitale infrastructuur van Europa. Daarnaast bood Nederland een breed scala aan hoogwaardige hostingdiensten dankzij een hoog technisch kennisniveau en gunstige marktomstandigheden.

De toekomst van de digitale infrastructuur in Europa

De toenemende invloed van buitenlandse investeerders en de daarmee samenhangende prijsstijgingen zetten deze sterke positie onder druk. Zonder sterke Europese tegenhangers voor Amerikaanse datacenter-exploitanten lijkt het moeilijk om de betaalbaarheid, kwaliteit en onafhankelijkheid van onze digitale infrastructuur te waarborgen.

In een samenleving die steeds meer afhankelijk is van digitale technologieën, spelen datacenters een sleutelrol. Van het hosten van websites van bedrijven en overheden tot het veilig opslaan van bedrijfsdata voor flexibel werken: een goed functionerende, betaalbare IT-infrastructuur is cruciaal. Het behoud en de versterking van Europese datacenters en hostingdiensten is daarom niet alleen een noodzaak voor vandaag, maar ook voor de toekomst.