Een goed begin in 2016

31 Dec 2015 om 12:52 door Walter


Nog een paar uur en we luiden het nieuwe jaar in, bij deze wensen wij iedereen alvast een gelukkig, gezond en succesvol 2016. Wij hebben er zin in! En een goed begin is het halve werk zeggen ze wel eens, om die reden haal ik graag nog even aan wat er in het kersverse jaar veranderd.

De wet meldplicht van datalekken gaat in op 1 januari 2016

Een wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) gaat op 1 januari van kracht. Dit betekent dat er een meldplicht zal zijn voor organisaties (zowel bedrijven als de overheid) zodra zij een ernstig datalek hebben. De wet is op twee punten aangepast om een strengere meldplicht te creëren én om het College Bescherming Persoonsgegevens in staat te stellen boetes uit te delen. Deze wet is dus belangrijk als je persoonsgegevens verwerkt, zoals bijvoorbeeld webshops dat doen. Maar ook als je per ongeluk je gehele klantenbestand op USB-stick verliest achter in een taxi.

De meldplicht is vrij duidelijk uitgelegd op de website van het CBP en geeft aan dat datalekken gemeld moeten worden als het "leidt tot de aanzienlijke kans op ernstige nadelige gevolgen dan wel ernstige nadelige gevolgen heeft voor de bescherming van persoonsgegevens". Naast het melden bij het CBP moeten in sommige gevallen ook de betrokkenen waarvan de data is uitgelekt op de hoogte worden gesteld, hier zeggen zij over: "Als u passende technische beschermingsmaatregelen heeft genomen waardoor de persoonsgegevens die het betreft onbegrijpelijk of ontoegankelijk zijn voor onbevoegden, dan kunt u de melding aan de betrokkene achterwege laten". De maximale boete die kan worden opgelegd, als het melden onterecht niet gebeurd, bedraagt € 820.000. Het melden dient binnen 72 uur na de ontdekking te gebeuren voor zover dat mogelijk is.

Wat houdt dit precies in voor doorsnee website-eigenaren? Als je eigen klantgegevens doorverkoopt aan derden, dan is er duidelijk sprake van een "opzettelijk overtreding". Als je echter gehackt wordt dan kun je er toch nog verantwoordelijk voor worden gehouden, er kan sprake zijn van "ernstige verwijtbare nalatigheid". Wanneer er nu precies sprake is van het één of ander wordt niet in detail beschreven, dit zal het CBP beoordelen.

Je kunt dit oordeel uiteraard aanvechten bij de rechter, juridisch zal er dan al snel gesproken worden over "gangbare veiligheidsmaatregelen". Het is dus verstandig om je software te beveiligen met hedendaagse beveiligingstechnieken. Zo kun je denken aan een SSL-verbinding voor het beveiligen van de gegevens van je bezoekers, het actueel houden van je software door middel van de laatste updates én het versleutelen van klantgegevens op eventuele USB-sticks of andere media die je mogelijk kunt verliezen. Ook is het aan te raden om vóóraf een plan te hebben hoe je met een dergelijke situatie omgaat mocht het zover komen. Tot slot kunt je het natuurlijk beter voorkomen dan genezen, houdt je software scherp in de gaten of laat periodiek een expert deze eens nalopen.

Maatwerk met de snelheid van een voorraad-product

Afgelopen jaar hebben we vele klanten mogen helpen met het behalen van hun doelen. Wat mij opviel is hoeveel maatwerk er geleverd is. Vaak biedt een standaardoplossing toch nét niet datgene wat men voor ogen heeft, het komt in de buurt, maar er zijn altijd mooie unieke visies welke maatwerk vereisen. Om die reden hebben we nog eens extra aandacht gegeven aan onze modulaire blokken voor gebruik in 2016. Ik leg het vaak met een vleugje humor uit als een bak met legosteentjes. Elke klant wil andere steentjes samen gebruiken maar géén van alle willen het wiel opnieuw uitvinden.

Soms kan het maatwerk een standaardoplossing aanvullen en soms bouwen we het geheel op basis van 'onze steentjes' voor ultieme flexibiliteit in het eindresultaat. Of het nu gaat om een webwinkel met een unieke manier om door producten te bladeren of een webapplicatie om t-shirts te ontwerpen, door onze modulaire software hebben we met hoge snelheid elke wens voor een goede prijs kunnen realiseren. Heb jij ook zo'n scherp beeld voor ogen en je zinnen gezet op 2016? Kom je er niet uit met standaard oplossingen? Neem dan contact op om je wensen te bespreken.

Technologische trends in 2016

Het nieuwe jaar belooft veel goeds, de economie trekt verder aan en de ideeën bruisen. In het komende jaar verwacht ik meer te horen van:

  • Internet of things: méér apparaten in huis met een netwerk\internet-verbinding die onderling samenwerken. Ook méér wearables zoals horloges en brillen.
  • 3D printers: ze zijn er al, hippe startups werken er al mee, maar in 2016 verwacht ik beproefde en betaalbare varianten voor de consumentenmarkt.
  • Flexibel op feiten sturen: volledige toegang tot de onderneming vanaf elk apparaat én waar dan ook. Webapplicaties veroveren de markt door hun gemak.
  • Virtual reality eindelijk reality: een lang en moeizaam traject, maar 2016 lijkt het jaar te worden waarin VR-brillen een plek gaan vinden in de huiskamer.
  • Inhaalslag in de auto: hoewel de zelfrijdende auto's volgens mij nog even op zich laten wachten verwacht ik wél meer technologie zoals wifi, dashcams en andere gadgets.

Delen via:


Reacties:

Wees de eerste om te reageren!


Reageren:

Klik hier om je aan te melden of registreer binnen één minuut.