Wat komt er kijken bij een website?

27 Okt 2014 om 17:10 door Walter


Op het moment dat je besluit om een website aan te schaffen kun je overdonderd worden. Er zijn heel erg veel keuzes. Soms is het lastig om te begrijpen wat er allemaal voor nodig is. Dus wat komt er nou eigenlijk allemaal kijken bij een website? Om te beginnen moeten we drie zaken onderscheiden van elkaar:

  • De website
  • Een domeinnaam (web-adres)
  • Hosting

De website

De website zelf zal de meeste vragen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld wat je er precies mee wilt kunnen en hoe je wilt dat deze er uit ziet. Over dit onderwerp zal ik een apart stuk schrijven, in dit artikel beginnen we bij het begin en leg ik de basis uit.

Update: Wat je moet weten als je een website begint

Update: Website keuze: wat is het verschil tussen websites, offertes en prijzen?

Een domeinnaam

Als de website af is dan wil je deze met iedereen delen. Hier komt een domeinnaam om de hoek. Een domeinnaam is een web-adres zoals www.Exclusive-IT.nl. Je kunt mensen dit web-adres doorgeven en het tevens aanmelden bij zoekmachines. Op die manier kunnen mensen je website vinden en bezoeken.

Hebben we het dan allemaal voor elkaar? Het antwoord is ‘nee’. Nu wordt het iets ingewikkelder, maar het is absoluut geen raketwetenschap. Dus laten we bekijken wat er nog ontbreekt.

Een website is een soort computerprogramma. Dit betekend niet alleen dat we een computer nodig hebben om deze te bekijken, we hebben ook een computer nodig waar de website op bewaard wordt. Deze laatste computer noemen we een server. Een server is een computer die dag en nacht aanstaat en één of meerdere websites bewaard.

Nu komt de magie. Stel je tikt het adres in van je eigen website, dan zal deze worden opgezocht op het internet. Hiervoor kijkt je computer in een soort inhoudsopgave van het hele internet (DNS). Vervolgens weet je computer op welke server de website te vinden is en maakt hiermee verbinding. Deze server geeft nu de ‘computer-code’ van je website terug aan je computer, en voila!, we hebben beeld.

Update: Tips voor het kiezen van een domeinnaam

Hosting

De server waar je website bewaard wordt huur je vaak. Deze dienst noem je hosting. In theorie kun je je website ook op je eigen computer bewaren en je web-adres hier naar laten verwijzen. Dit is echter niet erg praktisch omdat je thuis de computer wel eens uit zet. Als iemand je website wilt bezoeken terwijl je computer uit staat, dan hebben we uiteraard een probleem. Dat kan dan niet.

Voordat je beslist om je computer gewoon nooit meer uit te zetten; er zijn nog meer nadelen. Zo is de internetverbinding vaak niet geschikt voor honderden bezoekers. Ook moet er speciale software op de server staan om de website te kunnen laten functioneren. Deze software moet onderhouden worden net als de computer zelf. Om die reden is het veel praktischer om deze werkzaamheden uit te besteden aan een ‘hoster’. U heeft er dan voor een klein bedrag per jaar geen omkijken naar zelf.

Samengevat

Dus om het samen te vatten, we hebben drie zaken nodig. Een webadres, een server waar dit webadres naar verwijst en tot slot de website zelf welke bewaard zal worden op de server. Het webadres (domeinnaam) huur je vaak per jaar. Zo ook de hosting-dienst. De website reken je meestal eenmalig af wanneer je deze laat maken.

Meer informatie

Zoals ik eerder al aangaf zal ik meer over dit onderwerp schrijven, elk artikel een stukje meer diepgaand en technischer. Als het dusver nog niet helemaal duidelijk is, schuw dan niet om je vraag te stellen door te reageren hieronder. Je kunt ook bellen of e-mailen natuurlijk.


Delen via:


Reacties:

Wees de eerste om te reageren!


Reageren:

Klik hier om je aan te melden of registreer binnen één minuut.