WiFi traag? 4 tips om je draadloos internet te verbeteren + gratis software!

17 Nov 2014 om 08:04 door Walter


Tegenwoordig gebruikt iedereen WiFi oftewel draadloos internet en dat is meteen het probleem. Het stoort elkaar. Het lijkt wel alsof we er steeds vaker last van hebben en dat klopt.Tijd dus om er eens iets over te schrijven, zo dacht ik. Wil je snel tips om je draadloze internet te verbeteren? Ga dan direct naar de kop ‘tip 1’. Ik begin namelijk zoals altijd met de basis.

Wat is draadloos internet?

Draadloos internet is iets dat je uitzend en op kunt vangen, het gaat dus om een elektromagnetische golf. Net als radio. Golven zijn best fantastisch, ze kunnen ver reiken of juist niet, afhankelijk van onder andere de golflengte. Korte golven botsen tegen van alles aan en lange golven kunnen vaker dwars door iets heen.

Hoewel we zelf kunnen kiezen welke golflengte we willen gebruiken, zijn er een paar spelregels. Om te beginnen de lokale wet. Je mag niet zomaar een golf uitzenden, dit is geregeld in de ‘telecommunicatiewet’. Daarnaast heeft elke golflengte zijn voor- en nadelen, dit heeft met andere wetten te maken, namelijk natuurwetten. Een korte golf kan letterlijk tegengehouden worden door aluminiumfolie, een waterleiding, een muur of een raam.

Draadloos internet is gebonden aan zogenaamde kanalen. Dit zijn golflengtes die erg dicht bij elkaar liggen. In Europa en Amerika hebben we 11 kanalen, in Japan zijn dit er 14. Ze functioneren allemaal zo rond de 2.4Ghz. Deze band is niet alleen voor WiFi helaas, er zijn meer apparaten in deze band; zoals bijvoorbeeld draadloze thuistelefoons, mobiele telefoons, bluetooth apparaten en zelfs je magnetron. Het is een echt wilde westen!

Waarom deze apparaten allemaal in dezelfde band werken is grotendeels te danken aan de telecommunicatiewet en daarnaast in mindere mate door natuurkundige eigenschappen. Maar ideaal is anders. Het probleem is namelijk het volgende; stel je voor dat we allemaal walkietalkies hebben. Als je nu wilt praten met elkaar, dan wil je een gesprek voeren tussen twee of wellicht een handjevol mensen. Maar als we met die walkietalkies allemaal op hetzelfde kanaal praten, dan begint het onverstaanbaar te worden. Ook voor een digitaal apparaat.

WiFi en draadloze kanalen

Even terug naar WiFi. Er zijn dus kanalen waarin je kunt praten, elk met een klein verschil in de golflengte. Dat klinkt alsof het erg nauw komt niet? Helaas zijn apparaten niet zo heel precies hierin. Als een WiFi-router uitzend in kanaal 1, dan krijgt kanaal 2 ook nog best veel van ‘het gesprek’ mee. Het vloeit dus uit in naastgelegen banden. Het eerstvolgende kanaal dat niets hoort van kanaal 1 is zelfs pas kanaal 6. Om die reden zijn de meest favoriete kanalen voor WiFi de kanalen 1, 6 en 11. Deze liggen elk het verst uit elkaar en hebben daardoor het minste last van elkaar (met een moeilijk woord: minder 'interferentie').

Vanuit de fabriek heeft je WiFi-router standaard instellingen. Omdat fabrikanten ook wel weten welke kanalen theoretisch het beste zijn zullen die instellingen standaard 1, 6 of 11 voor je WiFi-router zijn. Maar hier komt het probleem om de hoek; stel je router heeft kanaal 6 samen met 4 andere buren, dan is kanaal 6 best een ‘lawaaiig’ kanaal. Niet alleen door de WiFi van je buren, maar ook door alle andere signalen in de 2.4Ghz band. Tijd voor een trucje dus!

Tip 1: een ‘leeg’ WiFi kanaal kiezen.

De eerste tip is om te achterhalen welke WiFi-kanalen het meest gebruikt worden in jouw buurt en vervolgens zelf te kiezen voor een rustig kanaal. Maar hoe doe je dát nu weer? Daar heb ik een stukje software voor geschreven: WiFi Checker Lite. Deze kun je gratis downloaden. Het werkt heel eenvoudig zoals ik je ga uitleggen: Als je het programma opstart dan zie je boven in beeld een lijstje van WiFi-netwerken om je heen. Onder in beeld zie je dezelfde netwerken in een grafiekje, allemaal op elkaar gestapeld in het kanaal dat ze gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld in kanaal 1 wel 4 verschillende netwerken zien en in kanaal 11 misschien nog wel méér. Let nu vooral op de kanalen waar géén netwerken te zien zijn want dat is het kanaal dat jij wilt gebruiken om je WiFi-stabiliteit te verbeteren.

Weinig mensen passen het kanaal aan en dat is precies waarom jij het geluk hebt om een leeg kanaal te vinden. Bijvoorbeeld kanaal 4. De vuistregel is om zover van andere kanalen uit de buurt te blijven als dat je kan. Dus stel je ziet andere netwerken op kanaal 1 en 6, kies dan uit 3 of 4.

En nu wil je weten hoe je dat precies doet, niet? Oke, laat ik daar dan ook wat over vertellen. WiFi is vaak onderdeel van je router, dit is een ‘kastje’ dat meestal in de meterkast staat. Maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit, want we kunnen de instellingen van dit kastje veranderen op afstand.

Alle apparaten in je thuisnetwerk zoals laptops, telefoons en andere apparaten maken gebruik van jouw eigen internetaansluiting. Dit verloopt allemaal via de router. Dit noemt men daarom in het Engels de ‘gateway’ (de toegangspoort). Je kunt bijna altijd met dit kastje ‘praten’ vanaf één van de apparaten in je netwerk, bijvoorbeeld je laptop. De eerste stap is om uit te vinden wat het computeradres is, het zogenaamde IP-adres. In dit voorbeeld ga ik niet te ver in detail, maar vraag gerust om hulp in de reacties als je dat op prijs stelt. Afijn; laten we beginnen.

Voor we moeilijk gaan doen proberen we eerst het IP-adres van de gateway te gokken, het is namelijk vaak hetzelfde adres: 192.168.0.1 om precies te zijn. Dit adres kun je intikken in je browser (internet programma) net zoals een website adres (http://192.168.0.1). De kans is groot dat je meteen beeld krijgt en gevraagd wordt om in te loggen, perfect dus! Wellicht heb je dit wel eens eerder gedaan en log je zonder moeite in. Mocht je dit voor het eerst doen, raadpleeg dan het boekje van je internetprovider om de gebruikersnaam en het wachtwoord te achterhalen.

Eenmaal ingelogd bevind je jezelf nu om precies te zijn in ‘de webinterface’. Dit is een webpagina welke je router (‘het kastje’, ‘de gateway’) in zich heeft om instellingen te beheren op afstand. Elk merk router heeft een webinterface welke een beetje anders is dan een ander. Maar vaak hebben ze globaal dezelfde opbouw waardoor je gemakkelijk de pagina kunt vinden met de instellingen van je WiFi. Dit kan bijvoorbeeld ‘WLAN’, ‘Wireless’ of ‘WiFi’ heten. Een beetje voorzichtigheid is geboden, want als je iets veranderd dan kun je het netwerk bij je thuis per ongeluk ontregelen. Eenmaal aangekomen bij de instellingen van je draadloos internet zal je direct een instelling opvallen genaamd ‘Channel’ of ‘Kanaal’ in het Nederlands. Deze zochten we! We kunnen het kanaal nu veranderen naar een leeg of nagenoeg leeg kanaal dat we eerder uitgekozen hebben. Tot slot moet je de instellingen opslaan met een knop op dezelfde pagina genaamd ‘Save’ (‘Opslaan’). Je kunt de pagina nu wegklikken of de hele browser sluiten, en dat was het! Je hoeft verder niets te veranderen op draadloze apparaten in je netwerk, dit gaat automatisch. Goed gedaan!

Tip 2: plaatsing van je router

Als het kiezen van een leeg kanaal je problemen nog niet helemaal opgelost heeft, dan is het tijd om de router beter te positioneren. Omdat WiFi op een korte golflengte uitzend is het signaal niet erg goed in het doorkruisen van muren, deuren, plafonds, ramen en andere obstakels. Dit heeft te maken met natuurkunde. Als je router ergens onder in je meterkast bungelt vlakbij de voordeur dan is de kans groot dat je géén of een zwak signaal achter in tuin hebt, er zijn dan te veel obstakels. De meest ideale situatie zou zijn als je router en je wifi-apparaten (zoals je laptop of telefoon) een ‘line of sight’ hebben. Kortom, als ze elkaar ‘aan kunnen kijken’ omdat er niets tussenbeide staat. Helaas is dit in de meeste woningen niet realistisch maar ik leg dit uit omdat je dan beter begrijpt waar we naar streven.

Mocht je dus een slecht signaal hebben in de achtertuin dan betekent dit, nadat je het kanaal hebt geoptimaliseerd, dat je signaal niet ver genoeg reikt. Het beste is dan om je router dichter bij de achtertuin te plaatsen, als dat kan. Ook is het beter om je router zo hoog mogelijk te plaatsen, ook al is het maar in de meterkast.

Tip 3: meerdere zenders of één hele goede

De gebruikelijke routermerken hebben een soortgelijke zendkracht aan boord. Dit heeft niet direct te maken met je WiFi-snelheid, maar vooral met het bereik van je signaal. Dit bereik is bepaald door het vermogen, dus de ‘hoeveelheid stroom’ om het even simpel te zeggen. Vermogen maakt straling gevaarlijk, vandaar dat je magnetron een ‘gaas’ voor het raampje heeft zitten. Dit heet een ‘kooi van Faraday’. Meneer Faraday heeft uitgevonden dat je straling op kunt sluiten in een kooitje (als de maaswijdte kleiner is dan een tiende van de golflengte van die straling). Een magnetron gebruikt 700 tot 900 watt om op 2.4Ghz watermoleculen te verwarmen. Een WiFi-netwerk is nog geen één watt, namelijk minder dan 100mW e.i.r.p. bij wet.

WiFi heeft dus een laag vermogen, veilig maar niet goed voor het bereik. Om je bereik toch te verbeteren kun je een goed ontworpen antenne gebruiken. Je kunt dus een professioneel 'access point' aansluiten om het bereik en de kwaliteit van je WiFi te verbeteren als dat nodig is. Wat je ook kunt doen is het plaatsen van méér dan één zender. Naast de router in de meterkast kun je bijvoorbeeld op de bovenverdieping nog een tweede zender plaatsen. Het beste is dan om beiden met wat minder vermogen te laten zenden dan normaal, zodat ze elkaar niet in de weg zitten, maar toch voldoende vermogen om elk één verdiepingen te dekken. Wat je in elk geval wilt vermijden is een ‘repeater’. Dit soort apparaten worden soms aangeraden om het bereik te verbeteren maar hebben een nare bijwerking; ze halveren namelijk de snelheid van het hele draadloze netwerk vanwege de wijze waarop ze werken. Kies dus voor echte ‘access points’ als je meerdere zenders wilt. Voor de duidelijkheid: je WiFi-router zoals in de meterkast is ook een AP.

Tip 4: de beste verbinding is niet draadloos

Dit klinkt een beetje raar, maar heel geweldig is WiFi gewoon niet. Vaak werkt het aardig en is het goed genoeg voor de wensen die je hebt, dat wel. Toch maken weinig routers de beloftes over snelheid en bereik waar. De beste verbinding wat betreft kwaliteit en snelheid blijft een ouderwetse kabel, dus als het even kan dan wil je zoveel mogelijk apparaten aansluiten met een netwerkkabel. Deze hebben geen last van elkaar, zoals WiFi-signalen dat wel hebben. Als je geen zin hebt om gaten te boren in plafonds en kabels te trekken, dan is er nog één laatste truc. Je kunt bestaande kabels in je huis gebruiken, namelijk elektriciteitskabels. Er zijn setjes (2 delen vaak) genaamd 'powerline adapters' die je in de buurt van je router in een stopcontact kunt steken. Vervolgens leg je een kort netwerkkabeltje tussen de router en dit apparaat in de buurt van je router. Daarna loop je (bijvoorbeeld) twee trappen omhoog en steek je vervolgens op zolder de andere helft van het setje in het stopcontact. Ook hier sluit je vervolgens een netwerkkabel aan tussen dit apparaat in het stopcontact, en bijvoorbeeld de spelcomputer op zolder. Je internet loopt nu via de elektriciteitskabels in je huis van de meterkast naar de zolder. Een mooi compromis tussen WiFi en reguliere netwerkkabels in.

Samengevat

Het beste is dus om WiFi gewoon te vermijden. Kabels winnen vandaag de dag nog altijd wat betreft snelheid en signaalkwaliteit. Dit is vooral belangrijk als je het internet intensief gebruikt, een beetje internetten valt daar niet onder, dan bedoel ik echt video streamen etc. Als je tóch een draadloos netwerk wilt, optimaliseer dan de instellingen om het signaal zo zuiver mogelijk te houden. Probeer een kanaal te vinden dat niemand om je heen gebruikt, plaats de router centraal in je huis en zo hoog mogelijk. Tot slot loont het om zo min mogelijk andere apparaten tegelijk op dezelfde band (2.4Ghz) te gebruiken, dan zitten ze elkaar niet in de weg.

Heb je nog vragen?

Het is stiekem toch al best weer een flink artikel geworden, maar desondanks kan ik nog uren over dit onderwerp verder praten. Lukt het je nog niet helemaal? Stel dan gerust je vragen hieronder in de reacties of op de social media. Schuw ook niet om te bellen of e-mailen. En nu aan de slag met deze tips!


Delen via:


Reacties:

  • Erik • 25 Mrt 2015 om 11:35 • Beantwoorden
    Goed artikel maar de link naar uw gratis software werkt niet ?
    •  Walter • 25 Mrt 2015 om 12:39 • Beantwoorden
      Bedankt voor het doorgeven Erik. De link in "Mijn Account" > "Mijn downloads" was inderdaad foutief de laatste 4 weken en werkte daarom niet. Dit is inmiddels weer opgelost.

Reageren:

Klik hier om je aan te melden of registreer binnen één minuut.