Website gehackt?


Is uw website gehackt? Wij onderzoeken, repareren en beveiligen uw gehackte website. Alle soorten, inclusief het populaire Wordpress, Joomla of Drupal. Maar ook maatwerk-websites.

Wat moet ik nu doen?

Uw eerste prioriteit zijn uw bezoekers, hen privacy is immers uw verantwoordelijkheid. Voorkom dat er gevoelige gegevens uitlekken door uw website desnoods tijdelijk uit te schakelen. Als de hack al plaats heeft gevonden dan is het belangrijk om te achterhalen wat er 'buit' is gemaakt én of u hier uw bezoekers van op de hoogte moet stellen. Dit onderzoeken wij voor u. Daarna is het zaak om zo spoedig mogelijk enige virus-code op te sporen en op te schonen. Tot slot wilt u natuurlijk voorkomen dat dit nogmaals gebeurt, om die reden is een grondige analyse van uw website nodig. Hieruit zal blijken welke stappen u kunt nemen om uzelf zo goed mogelijk tegen toekomstige aanvallen te beschermen.

Waarom gebeurt dit?

De motieven verschillen, toch zien wij economische motieven het meest. Vaak bent u niet eens gericht het doelwit maar heeft u de pech gehad dat u een makkelijk doelwit bleek. In de afgelopen jaren is er een handel ontstaan in diverse gegevens, van e-mailadressen tot creditcard-gegevens en zelfs account-informatie. Via duistere online-marktplaatsen verkopen criminelen deze gegevens in grote aantallen. Om het lucratief te maken zijn immers grote aantallen nodig. Deze criminelen schrijven daarom computer-code die automatisch op zoek gaat naar kwetsbare websites. Populaire website-systemen zijn het meest favoriete doel, bijvoorbeeld Wordpress. Als een crimineel hier een lek in kan vinden en daar een virus voor kan schrijven, dan is de kans groot dat er veel mensen kwetsbaar zijn. Juist door de populariteit van het systeem.

Hoe heeft het kunnen gebeuren?

Er zijn verschillende wijze waarop een crimineel kan inbreken in uw website. Soms ligt het niet eens aan uw website zelf maar is de computer (server) waar uw website opgeslagen is niet goed beschermd. In gerichte aanvallen zien we vaak dat er inlog-gegevens worden buit gemaakt door uw internet of e-mail af te luisteren. Ook komt het voor dat deze inlog-gegevens zo eenvoudig te raden zijn dat de crimineel in korte tijd toegang heeft. In de meeste gevallen is het echter een geautomatiseerde aanval die technische fouten misbruikt om toegang te krijgen. Ook professionele en populaire website-systemen zijn hier vaak vatbaar voor. Ondoordachte code en lage ontwikkelingsbudgetten zorgen tevens met regelmaat voor relatief gemakkelijke toegang.

Hoe voorkom ik het?

Het zal altijd een kat-en-muis-spelletje blijven, helemaal veilig bent u nooit. Als u gebruik maakt van een populair website-pakket dan is het verstandig eens per maand alle updates uit te voeren, hiermee verlaagd u de kans drastisch. Als maatwerk voorkomt dat u deze updates uit kunt voeren dan is het zaak om dit maatwerk als nog op de juiste wijze te laten herprogrammeren, opdat u daarna wél updates uit kunt voeren. Andere preventieve maatregelen zijn onder andere het up-to-date houden van uw server-software, het gebruik van een server-firewall, whitelists, encryptie van gevoelige data, kwalitatieve programmeercode en periodieke inspecties.

Hackers en crackers

Wist u dat de term 'hacker' overigens onjuist is? Helaas heeft de media in de afgelopen jaren de term verkeerd gebruikt waardoor het grote publiek nu niet beter meer weet. Een crimineel die inbreekt in uw computer of website heet eigenlijk een 'cracker'. Een 'hacker' is namelijk iemand die uw systeem juist stevig aan de tand voelt om veiligheidsproblemen te vinden en op te lossen vóórdat een cracker hier misbruik van kan maken. Wij gebruiken, met het schaamrood op de kaken, op deze pagina ook de term 'gehackt' zodat u ons in uw eigen woorden toch aan zal treffen in zoekmachines.

Neem vandaag nog contact op

Exclusive-IT is uit pure passie voor het vak opgericht in 2006. In de afgelopen jaren hebben wij talloze klanten mogen helpen. En u? Mogen we u ook overtuigen? Neem vandaag nog vrijblijvend contact op om kennis te maken.

Neem vrijblijvend contact op!

Gerelateerde blogartikelen

Er zijn nog geen gerelateerde artikelen.